Чин молитовної розради родичів людей, які скоїли самогубство

ТРЕБНИК

Самогубство визнається Православною Церквою як тяжкий смертний гріх, в якому, скоївши його, неможливо покаятися. Церковні канони забороняють приношення і молитву за самогубців, тому що самогубство є свідченням свідомої відмови людини від спілкування з Богом. Від початку відповідні церковні правила були спрямовані проти відпалих членів Церкви.

Сьогодні, серед тих, хто покінчив з собою, часто є люди хрещені, але такі, що не отримали ані відповідного церковного виховання, ані відповідної церковної духовної опіки. І до самогубства вдаються не через свідоме протистояння Богу й Церкві, а в стані фактичних неадекватності та безумства.

Сьогодні священику не завжди можливо знати всіх померлих і їхні обставини, а відтак, і сформувати власне правильне ставлення до такої смерті. Окрім самогубців, учасниками цієї сумної події є їхні родичі та близькі, які тяжко страждають. І категоричну відмову священика молитовно розділити їхнє горе нерідко сприймають як байдужість і невиправдану жорстокість, через що ще далі відходять від Церкви, не отримуючи втіхи і необхідної духовної опіки.

З урахуванням вищевикладеного, задля духовної опіки пастви сучасна пастирська практика передбачає: здійснювати не відспівування самогубців і не поминання їх в храмі на загальних богослужіннях, а надавати близьким і родичам таких померлих наступні втішні молитви.

Запропонований нижче чин, що отримав благословення, зокрема, у Константинопольській Православній Церкві, подається в українському перекладі з грецької.

Священик починає:

Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Читець: Амінь.

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Свя­тий Безсмертний, помилуй нас (тричі).
Слава Отцю і Сину, і Святому Духо­ві нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Гос­поди, очисти гріхи наші; Владико, про­сти беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.
Господи, помилуй (тричі).
Слава Отцю і Сину, і Святому Духо­ві нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Цар­ство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але ви­зволи нас від лукавого.
Священик: Бо Твоє є Царство і сила, і слава, Отця і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Читець: Амінь.

Священик: Алилуя.
Люди: Алилуя (тричі)

Вірш: Господи, не суди мене в ярості Твоїй і не карай мене в гніві Твоїм (Пс.6:2)
Люди: Алилуя (тричі)

Вірш: Помилуй мене, Господи, бо я неміч­ний. (Пс.6:3)
Люди: Алилуя (тричі)

Тропарі, глас 6:

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо, жодного виправдання не маючи, ми грішні, Тобі як Владиці цю молитву приносимо: помилуй нас.

Слава Отцю і Сину, і Святому Духові.

Господи, помилуй нас, бо на Тебе ми надіємось: не прогнівайся дуже на нас і не пам’ятай беззаконь наших, але зглянься нині як Благоутробний і ви­зволи нас від ворогів наших. Бо Ти Бог наш, а ми, люди Твої, всі творіння рук Твоїх і ім’я Твоє призиваємо.

І нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Милосердя двері відкрий нам, Бла­гословенна Богородице, щоб ми, на Тебе надіючись, не загинули, а від усякого лиха Тобою визволилися, бо Ти єси спа­сіння роду християнського.

ПСАЛОМ 50

Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе Єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже, праведний Ти у слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрості Твоєї явив Ти мені. Окропи мене ісопом – і очищуся, омий мене – і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість – і зрадіють кості мої упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і духом могутнім укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме прав­ду Твою. Господи, відкрий уста мої, і язик мій сповістить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богові – це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. Ублажи, Господи, благоволінням Твоїм Сіон, і нехай збудуються стіни єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепалення: тоді покла­дуть на Жертовник Твій тельців.

І співаємо антифони, на глас 3:

Вірш: Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо багато ми маємо приниження (Пс. 122:3).

Отче Небесний, великий у любові, Людинолюбний, багатомилостивим будь до нас, як Вседержитель і усіх приймаючий.

Вірш: Сказав безумний у серці своїм: “Немає Бога” (Пс. 52:1).

Отче Небесний, великий у любові, Людинолюбний, багатомилостивим будь до нас, як Вседержитель і усіх приймаючий.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові.

Коли, милосердний Спасе, сядеш як Суддя й покажеш страшну Твою славу, який бо страх тоді перед полум’ям печі відчують усі, що бояться Твого незборимого суду.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, крім Тебе, Пречиста Діва. Ти нам допоможи, бо тільки на Тебе надію маємо і Тобою хвалимося. Бо ми є слуги Твої і не посоромимося.

Священик виголошує молитву:

Господу помолимося.
Господи, помилуй.

Владико Господи, милостивий і людинолюбний, до Тебе кличемо: спочилого брата нашого (або сестру нашу), грішного й беззаконного перед Тобою, який (або яка) переступив спасительні Твої заповіді й любов Євангельську, не відкинь. Не в суворості мудрості Твоєї викривай нас, не гнівом Твоїм карай нас, але, людинолюбний Владико, зціли сердечну скорботу нашу. Нехай багатство милосердя Твого переможе безодню гріхів наших, а безмежна благодать Твоя покриє море сліз наших. Ще молимося Тобі , Ісусе найсолодший, подай слугам Твоїм, родичам того, хто життя своє самовільно закінчив (або закінчила), у скорботі розраду і на Тебе тверду надію.
Бо Ти Милостивий і Людинолюбний Бог, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем і Пресвятим Благим і животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Священик: Премудрість. Пресвята Богородиця, спаси нас.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що нетлінно Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Ім’ям Господнім благослови, отче.

ВІДПУСТ
Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і Людинолюбець.

Люди: Господи, помилуй. (тричі)